De #1-oorzaak waarom mannen vastlopen in het leven

Man die vastloopt in zijn levenEén van de grootste uitdagingen voor mensen is dat we allemaal een betere kwaliteit van leven willen hebben. We willen allemaal dat ons leven geweldig is. Tegelijk is vastlopen in het leven iets wat iedereen wel één of meerdere keren meemaakt in zijn leven. Of iets belemmert ons in het bereiken van wat we eigenlijk zouden willen.

Dat vastlopen in het leven kan op allerlei gebieden zijn. Misschien wil je je lichaam of gezondheid verbeteren en lukt het maar niet om dat voor elkaar te krijgen. Of je relatie zit in een sleur terwijl je meer passie wilt en je partner gelukkig wilt zien. Misschien wil je een ander financieel plaatje dan wat je nu hebt. Of gewoon meer geluk en voldoening in je leven.

Hoe komt het toch dat iedereen op een bepaald moment vastloopt in zijn leven?

Stel je voor: Je hebt steeds weer meegekregen dat je goed je best moet doen, hard werken voor je centen en niet lullen maar doorgaan. Dat doe je dan ook, maar je wordt er niet gelukkig van en brandt langzaam op.

Of je relatie is een gewoonte geworden, een sleur, maar ja, dat is toch altijd zo na 10 jaar. Zo gaat dat nou eenmaal?! zeg je tegen jezelf. Ondertussen zit je met een eenzaam klotegevoel.

Dit zijn voorbeelden van waar we allemaal tegenaan kunnen lopen. Maar wat maakt nou dat we in zo’n situatie terechtkomen en ons zo voelen? Is het gedoe op het werk, die autoritaire baas, die saaie collega´s, het gezeik van je vrouw, die sleur, te weinig geld, geen tijd, veel teveel verplichtingen, je schoonmoeder, etc?

Dat is wat we altijd denken. Ons gedoe ligt aan anderen of aan de omstandigheden. Maar ik ga je nu vertellen dat dit absoluut niet de oorzaak is. Want de #1-oorzaak zijn we zelf.

Misschien wil je dit niet horen of klinkt het hard voor je. Maar het is juist goed nieuws. Want het betekent ook dat je zelf invloed hebt op op het vastlopen in je leven en je kunt het veranderen. Maar laten we eerst beginnen bij de werkelijke redenen van ons gedoe.

Vastlopen in het leven: de werkelijke reden

Er zijn 5 redenen waardoor we vastlopen in het leven of die ons belemmeren in het behalen van wat we willen:

 1. We hebben (onbewust) een idee of overtuiging van hoe we wel of juist niet zouden moeten zijn, en van wat we wel of juist niet zouden moeten doen. Ons brein zorgt ervoor dat we denken, voelen of handelen conform dat idee of die overtuiging.
 2. We zijn gericht op wat anderen in onze omgeving vinden of van ons verwachten. Waardoor we continu reactief zijn en niet leven volgens ons eigen diepste verlangens en behoeften.
 3. We hebben de overtuiging dat we iets niet zouden kunnen. Als je gelooft dat je iets niet kunt, dan kun je het ook niet. Alles wat je gelooft, is waar voor je brein. Je brein kan niet anders dan daar naar handelen.
 4. We hebben vaste patronen en gewoonten van dingen doen. “Zo doe ik dat nou eenmaal” of “Ik ben nou eenmaal zo”. Wat maakt dat je het ook zo blijft doen en steeds weer dezelfde resultaten krijgt die je al kreeg. Niet handig als je andere resultaten wilt in je leven.
 5. We lopen vast in emotionele patronen, zoals vaak geïrriteerd zijn of boos of je gespannen voelen. Ieder heeft zo zijn voorkeuren voor bepaalde emoties. Sommige emoties zijn bekrachtigend, andere ontkrachtend. Het punt is dat de staat waarin je verkeert, van invloed is op jouw gedachten, gevoelens, keuzes en acties en daarmee op de resultaten in het leven. Wat maakt dat sommige emoties je niet dienen. Zoals depressief zijn, niet bijdraagt aan een gelukkig leven.

Patronen en overtuigingen

Dit zijn de werkelijke redenen van het vastlopen in het leven. Het komt allemaal uit onszelf. Misschien vind je al die verschillende redenen ingewikkeld of denk je: “Het zal wel”.

Ik was me vroeger totaal niet bewust van al mijn gewoonten, patronen en overtuigingen. Gaf altijd die anderen in mijn omgeving en omstandigheden de schuld. Met als gevolg dat ik vastliep en enorme belemmeringen ervaarde in mijn leven, op alle gebieden.

Weet je, van jongs af aan krijgen we allerlei regels en overtuigingen mee van hoe het moet en hoort. Wat hoorde jij vroeger vaak?

Ook trekken we onze eigen conclusies uit ervaringen. Zo slaan we onbewust allerlei gewoonten, patronen en overtuigingen in onszelf op en nemen die mee in de rest van ons leven.

Sterker nog, we gaan ons onbewust gedragen naar al die verhalen, om zo congruent te zijn aan ons eigen verhaal en onze identiteit. Maar op latere leeftijd kunnen die gewoonten, patronen en overtuigingen ons behoorlijk in de weg gaan zitten.

Neem een emotioneel patroon als boosheid of irritatie, dat vaak voorkomt bij mannen. Stel je voor dat je vaak boos of geïrriteerd bent. Hoe groot is de kans denk je, dat je een geweldige relatie hebt thuis? Of op het werk met jouw collega’s? Denk je dat ze je leuk vinden en je graag willen ondersteunen of met je samenwerken?

Denk je dat je vrouw thuis enthousiast op je zit te wachten, als ze vaak heeft ervaren dat je chagrijnig thuis komt van het werk? Grote kans dat ze wegvlucht naar de sportschool, met vriendinnen de stad ingaat, verdwijnt achter het aanrecht of zich vooral richt op de kinderen. En groot gelijk heeft ze, ik zou hetzelfde doen.

Wij doen het zelf

Mijn punt is dit: het zijn niet de mensen, de omgeving, de omstandigheden die ons beïnvloeden. Althans niet tot op bepaalde hoogte, want natuurlijk heeft omgeving invloed.

Maar daar de schuld leggen, is enkel een manier om zelf niet in actie te hoeven komen, uit angst om te falen. Denk er eens over na.

“Ik kan er niets aan doen!” “Het ligt niet aan mij!”

We ontkrachten onszelf daarmee, want we zeggen eigenlijk: verandering is niet mogelijk. Natuurlijk is vastlopen in het leven dan het gevolg. Sterker nog, je denkt en zet jezelf vast. Alsof je een doodlopende straat inrijdt en zegt dat je niet kunt omkeren, of achteruitrijden of uitstappen, of …

Dat is mijn punt: we doen het zelf. Als we dit beseffen worden onze vastlopers juist kansen om het heft terug in eigen hand te nemen. Sterker dan ooit tevoren. We geven daarmee onszelf de kracht om te kunnen veranderen.

Door naar onszelf te kijken, bewust te worden van onze patronen, nieuwe inzichten te krijgen, nieuwe keuzes te maken, in actie te komen en onze patronen te doorbreken. Daar ligt onze Kracht tot Verandering!

Niet het werk de schuld blijven geven dat je zo geïrriteerd bent. Maar eerlijk zijn en willen zien dat het jouw eigen keuzes zijn geweest die hebben geleid tot je gevoelens en de sfeer thuis. En die keuzes kun je ieder moment van de dag veranderen.

Van vastlopen in het leven naar bewustwording en verandering

Loop je ergens vast? Volg dan deze 3 stappen:

 • Word bewust. Vastlopen in het leven ontstaat door een eigen patroon, een gewoonte of een idee of overtuiging. Niet door andere mensen, de omgeving of omstandigheden. Heel menselijk. We lopen allemaal tegen onze uitdagingen aan. Voel je er niet schuldig over of machteloos.
 • Krijg helder wat jou belemmert. Zorg voor professionele ondersteuning of een goed boek, om inzicht te krijgen.
 • Besluit dat je dit niet meer wilt en ga het anders doen. Bepaal wat je zou kunnen doen om een ander resultaat te krijgen en kom meteen in actie.

Door zelf het heft in eigen handen te gaan nemen ga jij de kwaliteit van je leven verhogen. Zeker weten 🙂


Laten we daar samen voor gaan, laat me je helpen. Neem nu een moment om deze vragen te beantwoorden voor jezelf:

  • Als je héél eerlijk bent naar jezelf, waar loop jij op dit moment het meeste vast?
  • Welke van de 5 redenen zouden hiervan de oorzaak kunnen zijn?
  • Wat zou je willen?
 • Wat zou de eerste stap kunnen zijn om dat te bereiken?

Mocht je willen delen, voel je vrij en geef een reactie 🙂
Loop jij ook op bepaalde gebieden vast in je leven en wil je ondersteuning bij het krijgen van helderheid hoe dat komt en welke actie nodig is om te veranderen? Plan een gratis sessie, dan help ik je gratis en vrijblijvend op weg.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_GBEnglish (UK)