Hoe een echte man zelf bepaalt hoe hij zijn dag ervaart

echte manHoezo een echte man?! denk je nu misschien. Ik bepaal toch ook zelf hoe ik mijn dag beleef. Hoezo dan ‘echte man’?

Zo dacht ik ook in het verleden, dat ik zelf bepaalde wat ik deed. Toch waren er momenten waarop ik me geen echte man voelde. Niet dat ik me daar toen zo bewust van was. Het waren meer momenten waarop ik me niet ‘alive’ voelde. Op van die saaie dagen of in momenten die ik niet leuk vond.

Heb jij dat ook wel eens?

Het gevoel dat je leven soms gewoon voortkabbelt. Dezelfde dagen… sleur… Althans zo lijkt het. Ik wel in ieder geval. Het geeft me zo’n onbestemd en ongrijpbaar gevoel. Alsof ik ergens iets mis.

Of beland je steeds weer in situaties waar je eigenlijk geen zin in hebt. File, continu vragende collega’s, een ‘zeurende’ vrouw of kinderen, etc.

Ik maakte het vandaag zelf nog mee. Ik voelde me moe en zag op tegen het moment dat ik mijn boys van school zou halen. Hoewel ik zin had om ze weer te zien, had ik eigenlijk veel meer behoefte aan ruimte voor mezelf. De bossen in of lekker alleen met een interessant boek of een goede film. In plaats daarvan had ik het vooruitzicht van boodschappen doen, koken, bedritueel en herrie om me heen. Ik voelde me wat gelaten.

Vroeger zou ik enorm geïrriteerd zijn geraakt. Me blijven focussen op het feit dat ik geen ruimte krijg voor mezelf.

Gelukkig werd ik me op weg naar mijn boys hier bewust van. Ik reed op de snelweg naar ze toe en besefte me wat ik inmiddels weet. Namelijk dat ik het zelf ben die bepaalt dat ik me nu zo voel en dat ik dat instant kan veranderen.

Ik besloot dat het heerlijk was om mijn twee kleine blonde engeltjes zo meteen weer te zien. Ik zag voor me hoe die twee gezichtjes door de deur het schoolplein opkwamen en begonnen te stralen als ze me zouden zien staan. Een geschenk in mijn leven. Dit gaf me een gevoel van diepe dankbaarheid. Er kwam een glimlach op mijn gezicht en ik kreeg het warm van binnen.

Mijn punt is dit: Wij bepalen zelf wat we beleven, niet anderen of de situatie of omstandigheden. Het is de betekenis die wij aan die situaties en omstandigheden geven, die bepaalt hoe we ons voelen.

Kijk maar bij mij, mijn eerste betekenis ´beperkt in mijn ruimte´ gaf me een vermoeid en gelaten gevoel.

Toen ik besloot deze betekenis te veranderen in ‘een geschenk’ voelde ik me ineens diep dankbaar en kreeg ik meer energie. Meteen!

Denk er maar eens over na: Wat er in ons leven gebeurt, is eigenlijk niet meer dan enkel feiten die steeds plaatsvinden. Vervolgens geven we een bepaalde waarde en betekenis aan die feiten, gebaseerd op onze waarden en overtuigingen. Die vervolgens bepaalt hoe wij ons voelen en ons leven ervaren.

Is het niet zo dat tien verschillende mensen hetzelfde kunnen meemaken en toch een verschillende beleving kunnen hebben? Zeker weten van wel. Er zijn billionaires die alles hebben en diep ongelukkig zijn, en er zijn mensen zonder armen en benen die diep gelukkig zijn.

De één ziet continu vragende collega’s als een last en belemmering, de ander als een uitdaging en kans om van dienst te kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor je kinderen die aandacht vragen. De één geeft dit de betekenis ‘zeuren’ en ervaart het als lastig en vermoeiend. De ander ziet zijn kind behoefte hebben aan aandacht en liefde en voelt zichzelf daardoor geliefd en belangrijk.

Zoveel verschil maakt die betekenis voor hetgeen je voelt, en niet alleen dat. Het bepaalt ook wat je vervolgens gaat doen. Want vanuit dat ´zeuren´ zul je ander gedrag vertonen dan vanuit ´geliefd en belangrijk´ zijn.

Hoe zit het dan met een echte man?

Met een echte man bedoel ik een natuurlijke leider. Een man die opstaat en het lef heeft om de leiding te nemen over zijn eigen leven. Een man met een missie.

Deze mannen bepalen zelf welke betekenis ze geven aan hun dag en de dingen die gebeuren. Zodat ze hun dag geweldig maken. Waardoor ze een rijk, voldoenend gevoel hebben. Zij weten dat ze dit zelf in de hand hebben en zelf bepalen. Zij kiezen ervoor om niet te blijven hangen in saaiheid of vermoeidheid of lastig en anderen en situaties de schuld te geven.

Zie je het voor je hoe mijn boys mij hadden ervaren als ik in die vermoeide ‘zucht’ staat was blijven hangen? Hun vader licht geïrriteerd en wat afwezig op de bank, misschien met mijn laptop of telefoon op schoot.

In plaats daarvan zagen ze hoe blij ik was om ze weer te zien en hebben we in verbinding lekker samen gefietst, boodschappen gedaan en gekookt. Daarna een lekker potje gevoetbald en gestoeid. Heel fijn!

Dus bedenk: Welke betekenis je ook aan iets geeft, het is voor jouw Mind altijd waar. Of je betekenis nou ‘negatief’ is of positief. Ongelooflijk hoeveel kracht en invloed het je geeft op je eigen leven om zelf je betekenis te kiezen?! Waardoor je geen last meer hebt van anderen of omstandigheden. 

Je ervaart jouw wereld niet zoals die is, maar enkel zoals jij er betekenis aan geeft. En dat creëert vervolgens jouw gevoel, jouw beleving. Misschien klinkt dit groot voor je. Toch is het heel klein.

Begin met de kleine alledaagse dingen en situaties waar je last van hebt. Geef die een meer positieve betekenis en verander daarmee je dag en je leven. Als je dit gaat doen en het resultaat ervaart, zul je een enorme verrijking ervaren in jezelf.

Zo neemt een echte man zelf de leiding over zijn eigen leven en zijn eigen gevoel, emotiemanagement zou je het ook kunnen noemen. Er komt zo een enorme mannelijke Kracht in je vrij. Terwijl het in feite zo simpel is. Geweldig toch?!

Tegelijk ben je een voorbeeld voor je omgeving en wordt die hier ook heel blij van 🙂

Verander je betekenis, verander je leven.

Tot slot wil ik je deze simpele krachtige tool meegeven:

  • Is er iets geweest waar jij vandaag last van had? (Het mag iets heel kleins zijn.)
  • Denk nu eens terug aan dat moment.
  • Welke betekenis gaf jij aan dat moment of die situatie?
  • Besluit om er nu een andere betekenis aan te geven.
  • Welke meer bekrachtigende betekenis kun je er aan geven? (Meen dit ook echt.)
  • Ervaar wat dit met je doet.

Wees een echte man en bepaal vanaf nu zelf hoe jij je dag beleeft 🙂

Wil je hier hulp bij? Plan een gratis coachsessie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNederlands