Sleur doorbreken: we creëren sleur helemaal zelf (+ Experiment)

We Creëren Zelf Onze Sleur, Zonder Dat We Het Doorhebben

Wil je de sleur doobreken in je leven? Lees dit blog om te weten hoe 🙂

Wat zijn er toch een hoop mannen om me heen die sleur ervaren en vastlopen in het werk. Ze lopen er vermoeid bij, of beter gezegd levensmoe. Soms echt nog jonge gasten.

Ze hebben geen energie meer, laat staan dat ze blij worden als ze aan hun toekomst denken. Als ze al een idee hebben wat dat precies is. Het lijkt wel of ze het vergeten zijn.

Echt heftig als je je zo voelt. Je loopt er onbestemd bij. Je hebt het gevoel dat je tussen wal en schip valt. Dat het leven echt niks voorstelt. “Is dit het?!”.

Sleur doorbreken

Als ik terugdenk aan 8 jaar geleden, had ik dat gevoel ook. Ik liep er als een leeggezogen zombie bij als ik dacht aan het werk.

Iedere ochtend dat gevoel van sleur, totaal niet vrij, weer diezelfde riedel. Hetzelfde werk, dezelfde mensen, hetzelfde gezeik…

Ik voelde totaal geen passie in mijn werk, zero voldoening en dat werkte ook door in mijn dagelijkse leven. Want ook daar dacht ik vaak aan dat diep onvoldane gevoel van het werk. Of beter gezegd, ik had er last van. Piekerde dat het de volgende ochtend weer hetzelfde zou gaan zijn…

Of na een lekker weekend was er altijd weer die zondagavond. Dan kwam die maandagochtend toch weer heel dichtbij. Pfff…

Herken je dit?

Ik ben nu jaren verder en iets wat me toen niet lukte, kan ik nu wel. Terugkijken en mijn moeheid en energiegeslurp vanuit een totaal andere invalshoek bekijken.

Want wat was het nou werkelijk wat mij leeg zoog?

Was dat het echt het werk? Of dat dagelijkse zelfde gedoe?

Ik ga je nu vertellen dat dat het absoluut niet was. Maar op dat moment leek dat echt wel zo voor mezelf. Dat saaie gedoe, dat keurslijf van 9 tot 5.

Wat dan wel?

Experiment 1

Oké! Laten we nu eens gek doen. Ik wil een klein experiment met je doen. Zodat je gaat ervaren wat ik je wil duidelijk maken. Doe het volgende:

  • Ga staan en denk eens aan iemand (of jezelf) die zich volledig uitgeput voelt en neem volledig die houding aan. Dus moe, saai, sleur, weinig energie, gelaten, leeggezogen, passieloos.
    Neem volledig die houding aan. Stel je het volledig voor hoe zo iemand loopt, beweegt, gedraagt, denkt. Kruip letterlijk in de huid van die persoon die je voor je ziet.
  • Loop vervolgens eens zo rond door de ruimte. Hoe voelt dat? Wat voor gedachten krijg je? Waar richt je je aandacht op?

Doe dit nu voor je weer verder leest. Ervaar hoe dat is en wat je doet met je lichaam. Lees daarna pas weer verder -> GO!

Lees verder

En?! Wat voor houding had je? Wat voor gedachten had je? Waar was je op gefocust? Hoe voelde dit voor je? Waar zat je ademhaling? Hoe was jouw gelaatsuitdrukking?

Wedden dat het zoiets was als dit:

Je schouders hingen wat naar voren en je liet je gezicht wat hangen, mondhoeken en hoofd naar beneden. Maakte een gelaten indruk. Benen en armen hangend en zwaar. Moeite om je vooruit te krijgen door de ruimte.

Je had een wat beperkte korte ademhaling. Dacht vooral aan de dingen waar je moe van wordt en aan het niet weten of geen richting hebben.

Experiment 2

Goed, nu gaan we nog een klein experiment doen. Doe weer hetzelfde als net. Alleen nu neem je de houding aan van iemand die zich anders voelt. Denk eens terug aan een moment in je leven waarin je vol energie zat, misschien voelde je je super enthousiast of ontzettend dankbaar. Neem volledig deze houding aan van toen je je zo voelde.

Of stel je iemand voor die zich zo voelt en kruip letterlijk in de huid van die persoon. Beweeg je weer door de ruimte en lees pas weer verder als je dat hebt gedaan -> GO!

Lees weer verder

Wat voor houding had je nu? Wat voor gedachten waren er deze keer? Waar was je op gefocust? Hoe voelde dit voor je?
Hoe was jouw gelaatsuitdrukking? Wat straalde je uit?

De impact van Fysiologie

Wat een verschillen tussen die twee hè?!

Een andere houding geeft direct een ander gevoel, focus en gedachten. Ik wilde je laten ervaren dat je zelf blijkbaar het vermogen hebt om zo snel achter elkaar twee totaal verschillende ervaringen kunt hebben.

We denken vaak dat we ons voelen vanwege bepaalde dingen, zoals sleur,  die ons zijn overkomen. Op het werk, in onze relatie, in het verleden. Ik dus ook 8 jaar geleden.

Maar het omgekeerde is waar. We creëren zelf onze gevoelens.

Voorbeeld: Iemand die onzeker is heeft een bepaalde houding. Schouders hangend, hoofd naar beneden, wegkijkend, zichzelf klein makend. Waar ter wereld ook zullen mensen ditzelfde beeld hebben bij een emotie als onzekerheid. Maar hoe komt het dat we dat allemaal weten?

Omdat onze fysiologie een universele taal spreekt die we allemaal kennen. Bij ieder gevoel wat we hebben, hoort namelijk een bepaalde fysiologie. Waarmee het lichaam die sensatie of dat gevoel opwekt via het zenuwstelsel.

Zo kun je je niet onzeker voelen als je rechtop staat en je mondhoeken omhoog hebt. Dat gaat gewoon niet. Probeer het maar, je zult merken dat dit een ander gevoel geeft.

Dus hoe zat dat bij mij 8 jaar geleden

Ik dacht dat de sleur mij overkwam. Ik weet het aan van alles op het werk: de omgeving, de manager, de collega´s, de inhoud van de functie. Maar ik weet nu dat ik het zelf deed. Ik nam zelf iedere dag dezelfde houding aan. Niet enkel fysiologisch, maar ook dezelfde focus en dezelfde betekenis gaf ik eraan.

Dit had ik ter plekke gewoon kunnen veranderen. Nadat ik dat doorkreeg overkwam me dat nooit meer en werden mijn dagen een stuk leuker en uitdagender.

Ik bloeide helemaal op, kwam in mijn kracht te staan, kon daardoor mijn talenten gaan inzetten, lol hebben met en er zijn voor mijn collega´s en een andere invulling geven aan mijn werkzaamheden.

Echt een wereld van verschil, terwijl de omgeving hetzelfde bleef!

Sleur doorbreken: Jouw fysiologie veranderen

Je hebt tijdens het experiment ervaren dat er een bepaalde fysiologie voor jou hoorde bij dat vermoeide gevoel.

En een andere fysiologie bij dat enthousiaste gevoel. Dat is toch bizar hè?!

Doe het nu nog eens en je zult merken dat je weer net zo snel kunt switchen van gevoel, door jouw fysiologie te veranderen.

Dit weten is zo Krachtig. Want daarmee kun je de leiding terugnemen over je eigen leven.

Pas dit vanaf nu dagelijks toe. Zodat de kwaliteit van jouw leven direct verhoogd :-).

Heb je een meeting op het werk en je voelt je onzeker? Check hoe je erbij zit en zet jezelf in een zelfverzekerde staat. Ga rechtop zetten. Hoofd omhoog. Rustig ademhalen vanuit je buik. Breng je mondhoeken wat omhoog. Dan wordt het nog leuk ook 🙂

Voel je je onzeker of geïrriteerd in je relatie? Check ook hier jouw fysiologie. Breng jezelf in een meer dankbare staat door je borstkas naar voren te brengen zodat jouw Hart zich kan openen. Ademhaling naar je buik. Mondhoeken wat omhoog. Je zult merken wat dit met jouzelf en je partner doet. Go for it!

Onthou en pas toe: Verander je fysiologie en je verandert daarmee jouw gevoel.

Geef jouw reactie en laat me jouw ervaringen weten. Wat je hebt ervaren bij het experiment en wat je ervaart als je dit dagelijks gaat toepassen. Ik ben benieuwd!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNederlands